Meteen naar de inhoud
Home » Blog » GPS tracking voor grote bedrijven: Wagenparkbeheer en Fleet management

GPS tracking voor grote bedrijven: Wagenparkbeheer en Fleet management

Wagenparkbeheer en fleet management

Wij beschrijven op GPS Tracker Review.nl voornamelijk GPS trackers voor consumenten. Bedrijven hebben vaak behoefte aan een geheel ander systeem. Hier voldoet een simpele AirTag, SmartTag of consumenten GPS-tracker zeker niet. Dit geldt vooral voor bedrijven die chauffeurs in dienst hebben met meerdere voertuigen. Dit wordt in het Engels ook wel Fleet Management genoemd. In dit systeem worden alle auto’s, zoals bestelbussen en vrachtwagens, uitgerust met een GPS-tracker. In speciale software kan het bedrijf dan precies zien waar iedereen op dat moment is. Dit heeft veel voordelen. In dit artikel bekijken we de GPS tracking voor grote bedrijven, het begrip Fleet Management en de voordelen ervan. In het Nederlands wordt dit ook wel wagenparkbeheer genoemd.

Wat is Fleet Management en wagenparkbeheer

Wagenparkbeheer is de Nederlandse term voor het Engelse Fleet Management. Dit begrip betekent kortweg een manier om een commercieel wagenpark te beheren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijf met meerdere vrachtwagens, bestelbussen en/of normale auto’s. Via een GPS-trackingsysteem is er altijd inzichtelijk welk voertuig waar is.

Voordelen van wagenparkbeheer

Goed wagenparkbeheer en constant het wagenpark optimaliseren heeft voor bedrijven veel voordelen. Enkele voordelen zijn:

  • Koppel kilometerregistratie en werktijden aan de tracking om zo alles volgens de wet te doen qua werk- en rusttijden
  • Optimaliseer routes door files en andere informatie direct door te spelen naar chauffeurs
  • Houdt rijgedrag in de gaten en bespaar op brandstofkosten
  • Weet altijd waar de auto‚Äôs van het bedrijf zijn dankzij de GPS volgfuncties.

Wist je dat: Het beheer van het wagenpark, analyseren van de software en verbeteringen aanbrengen is een speciale functie binnen grote bedrijven. Vaak zijn meerdere mensen werkzaam bij deze afdeling. Functies zijn o.a. fleet manager, fleet agent, fleet assitant en transport manager. Kijk eens hier voor openstaande vacatures binnen dit werkgebied.

In een video

In de onderstaande video krijg je een goed beeld van Fleet management.

Fleet management software

Bedrijven, zowel groot als klein, met meerdere bedrijfsauto’s en andere voertuigen in beheer, kunnen niet met een normale GPS tracker werken. De fleet manager kan natuurlijk niet een simpele tracker voor consumenten aan zijn of haar smartphone koppelen om de voertuigen in de gaten te houden. Bedrijven werken met speciale software en trackers voor wagenparkbeheer. Dit zijn professionele oplossingen qua apparatuur en software. Dit wordt ook wel fleet management software genoemd.

nv-author-image

De redactie van GPS Tracker Review test, vergelijkt en beschrijft alles wat met GPS-trackers en GPS-tags te maken heeft. Zelf hebben zij een tracker voor hun honden, auto en fiets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.