Het gebruik van een simkaart in een GPS tracker

Simkaart GPS vragen

Weet je niet welke GPS tracker je moet kopen? Maak de gratis GPS tracker Keuzehulp. Beantwoord 6 vragen en krijg direct, gratis, een persoonlijke aanbeveling!


Er zijn trackers die je zonder abonnement kan gebruiken. De meeste trackers maken echter gebruik van een simkaart, zowel prepaid als in abonnementsvorm, voor meldingen doorgeven en positiebepaling. Deze methode is erg betrouwbaar en wordt bij veel GPS-trackers die wij ook aanraden gebruikt. Nadeel voor de gebruiker is wel dat je – vrijwel altijd – moet betalen om gebruik te mogen maken van de simkaart. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van de simkaart in GPS-trackers, de voordelen, nadelen en zie je enkele voorbeelden.

Waarom wordt er gebruik gemaakt van een simkaart?

Een vraag die wij regelmatig krijgen. Er is immers geen simkaart nodig om een GPS signaal te ontvangen of de positie te bepalen. Nee, de simkaart wordt voor andere doeleinden gebruikt in een GPS-tracker. De positie wordt bepaalt door de GPS module in de tracker. Deze informatie moet natuurlijk ook ergens heen. De simkaart gebruikt het telefoonnetwerk, waar je ook van gebruikmaakt met een normale smartphone, om te communiceren. Meldingen en de gemeten locatie van de tracker worden dan doorgegeven aan de gekoppelde telefoon en app.

In het kort: Om gegevens van de GPS tracker naar een ander apparaat te communiceren, wordt er gebruik gemaakt van een simkaart, die verbinding heeft met een mobiel telefoonnetwerk.

Voordelen van een tracker met simkaart

  • Mogelijk om live locatie te bekijken op een smartphone
  • Als de sim kaart verbinding heeft met een mobiel netwerk, kan deze altijd informatie verzenden naar andere apparaten

Nadelen van een simkaart GPS tracker

  • De gebruiker moet abonnementsgeld betalen
  • In sommige gevallen wordt er gebruikgemaakt van een prepaid simkaart. De gebruiker kan deze dan opladen met prepaid tegoed.

Een tracker met simkaart maar geen abonnement?

Dit is mogelijk! Het onderstaande model zendt locatiegegevens uit, maar je hoeft er geen apart abonnement voor af te sluiten. Bekijk de GPS tracker hieronder:

Voorbeelden van trackers met een simkaart

Het bekendste voorbeeld is wellicht van Tractive. Dit is een bedrijf dat zich toelegt op GPS voor huisdieren, met name honden en katten. Je doet het Tractive apparaatje aan de halsband en kan altijd realtime de locatie bekijken. Communicatie vindt plaats door middel van de ingebouwde simkaart. Je betaalt hier dan wel abonnementskosten voor. Hieronder zie je een aantal van deze trackers in de winkel.

Let op: Naast de genoemde aanschafprijs moet je dus ook nog een abonnement afsluiten. Hoe langer je dit afsluit, des te minder geld je in verhouding kwijt bent.  

Banner Beste GPS tracker 2023 bij bol.com

Plaats een reactie