De werking van GPS in GPS trackers: een uitgebreide uitleg

GPS hoe werkt het

Weet je niet welke GPS tracker je moet kopen? Maak de gratis GPS tracker Keuzehulp. Beantwoord 6 vragen en krijg direct, gratis, een persoonlijke aanbeveling!


Als je nu om je heen kijkt, zie je geheid meerdere dingen waar een GPS-ontvanger in zit verwerkt. Dit is bijvoorbeeld je slimme horloge, mobiele telefoon, tablet, fietsnavigatie of zelfs in de digitale camera. Ik vind het dan juist extra goed om je wat meer uit te leggen over de GPS ontvanger en deze technologie. Je wilt natuurlijk graag weten wat je in huis hebt liggen en hoe het werk! In dit artikel bekijk ik de werking van GPS en de werking van GPS in GPS-trackers. Een gedetailleerde uitleg dus!

Hoe het allemaal begon: een korte geschiedenis

Wanneer we het hebben over GPS, kijken we naar technologie dat zijn oorsprong vindt in de periode van de Koude Oorlog. Het Global Positioning System, zoals het voluit heet, begon als een militair project om troepen en activa wereldwijd te volgen. Nu, decennia later, raken we in het dagelijks leven steeds meer vertrouwd met GPS, van autonavigatie tot het volgen van verloren voorwerpen.

De basis ligt bij de satellieten

Centraal in het GPS-systeem staat een groep van minstens 24 satellieten, hoewel dit aantal in de praktijk vaak hoger ligt om te zorgen voor redundantie en hogere precisie. Deze satellieten zijn strategisch geplaatst in verschillende banen rond de aarde. Hierdoor zijn ze op elk moment van de dag vanaf elk punt op aarde te bereiken zijn.

Een ontvanger op aarde

In een GPS tracker vinden we een gespecialiseerde ontvanger. Deze ontvanger is niet zomaar een radio: hij is speciaal ontworpen om zwakke signalen van satellieten, soms duizenden kilometers ver weg, op te vangen. En niet slechts van één, maar van meerdere satellieten tegelijk.

Zodra een GPS tracker signalen van minimaal vier satellieten ontvangt, begint het ingewikkelde proces van driehoeksmeting. Door het verschil in ontvangsttijd tussen de signalen van deze satellieten te berekenen, kan de exacte locatie van de tracker tot op enkele meters nauwkeurig worden bepaald.

Het omzetten van data naar locatie

Nu is een set geografische coördinaten (lengte- en breedtegraad) voor de gemiddelde gebruiker niet echt handig. Daarom zijn moderne GPS trackers en bijbehorende software zo ontworpen dat ze deze ruwe data omzetten in informatie die we begrijpen, zoals straatnamen, adressen of specifieke locaties op een kaart. Deze zie je bij GPS-trackers bijvoorbeeld weer terug op een kaart in een app.

Banner Beste GPS tracker 2023 bij bol.com

1 gedachte over “De werking van GPS in GPS trackers: een uitgebreide uitleg”

Plaats een reactie