GPS-trackers: Het antwoord op de 11 meest gestelde vragen

GPS vragen meest gestelde vragen

Weet je niet welke GPS tracker je moet kopen? Maak de gratis GPS tracker Keuzehulp. Beantwoord 6 vragen en krijg direct, gratis, een persoonlijke aanbeveling!


Met een GPS tracker kun je goed mensen of voorwerpen volgen. Denk bijvoorbeeld aan een GPS horloge voor kinderen of een betrouwbare GPS voor in een camper. Deze kleine gadgets zijn echt enorm handig. Dit is dan ook de reden dat ik er speciaal deze  website over heb gemaakt. Ik gebruik trackers dagelijks. Zo zit er een Tractive GPS Hond tracker om de halsband van mijn hond, een SmartTag aan de sleutelbos en een geavanceerde tracker in de auto. Ik heb er de afgelopen jaren veel verstand van gekregen. Dat weten de mensen in mijn omgeving ook. Ik krijg regelmatig vragen over GPS trackers en bluetooth tags. Deze vragen heb ik nu gebundeld en betantwoord! Lees over de 11 meest gestelde vragen over dit onderwerp, met daarbij mijn antwoord.

Hoeveel kost een goede GPS-tracker?

Een goede GPS-tracker hoeft je echt niet heel duur te zijn. Er zijn een aantal zaken die de prijs beïnvloeden. Over het algemeen varieert de prijs tussen €20 en €200, afhankelijk van de functies. Eenvoudige trackers die alleen locatiegegevens bieden, kosten vaak minder dan modellen met geavanceerdere functies zoals geofencing, realtime tracking en bewegingsmeldingen.

Houd er ook rekening mee dat de initiële kosten van de tracker slechts een deel van de totale kosten kunnen zijn. Veel GPS-trackers vereisen een maandelijkse of jaarlijkse servicekosten om verbonden te blijven met een netwerk dat de locatie gegevens verzendt. Dit kan variëren van enkele euro’s per maand tot meer dan twintig. Gelukkig kun je ook veel GPS trackers gebruiken zonder abonnement. Hieronder zie je enkele voorbeelden van GPS trackers en Bluetooth tags uit verschillende prijsklassen.

Kun je een tracker kopen voor een persoon?

Ja, er zijn specifieke GPS-trackers ontworpen om personen te volgen. Deze kunnen worden gebruikt om de veiligheid van kinderen te waarborgen, of om de locatie van een persoon met een medische aandoening zoals Alzheimer te monitoren. Je kan dit doen met een simpele Bluetooth Tag, maar ik zie dat dit vaak gedaan wordt middels een horloge. Dit is een fijne manier van tracken voor de persoon die gevolgd moet worden.

One2track Connect Move

Wist je dat: GPS trackers ook gevaarlijk kunnen zijn als mensen met verkeerde bedoelingen deze gebruiken? Kwaadwillende personen plaatsen dan een GPS tracker onopvallend in of onder iemands auto. De persoon zelf heeft niets door, maar de kwaadwillende personen kunnen nu het voertuig overal volgen. De man die Mark van Bommel had overvallen, had gebruikgemaakt van een Apple Airtag onder de auto van Mark.

Kan ik een GPS-tracker in mijn auto plaatsen?

Jazeker. GPS-trackers zijn een populaire optie voor voertuigbeveiliging en -monitoring. Erg handig als je de auto kwijt bent geraakt of als deze is gestolen. Ik gebruik zelf deze tracker voor in mijn auto. Deze heeft een lange batterijduur en je hoeft er geen abonnement voor te betalen. Ik gebruik deze nu al 2,5 jaar naar volle tevredenheid.

Auto GPS-trackers kunnen worden aangesloten op de stroomvoorziening van het voertuig, of ze kunnen een eigen, oplaadbare batterij hebben. Er zijn ook modellen die zich verstoppen in gewone auto-items, zoals een aanstekerplug of een OBD (On-Board Diagnostics) stekker, voor extra discretie. De meeste consumenten, zoals ik, moeten het doen met een losse tracker. Dit is vaak voor normale personenauto’s voldoende. Voor bedrijven die een heleboel auto’s in de gaten willen houden, kiezen voor een tracker waarbij fleet management mogelijk is.

Wist je dat: GPS oorspronkelijk werd ontwikkeld voor militair gebruik? Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft het Global Positioning System ontwikkeld militaire eenheden en voertuigen te kunnen volgen. Nu is het echter beschikbaar voor iedereen

Wat is het verschil tussen GPS en tracker?

Het Global Positioning System (GPS) is een technologie die bestaat uit een netwerk van satellieten die rond de aarde draaien. Deze satellieten zenden signalen uit die door een GPS-ontvanger (zoals die in je smartphone of een GPS-tracker) kunnen worden opgevangen om je exacte locatie op aarde te bepalen.

Een GPS-tracker is een apparaat dat deze technologie gebruikt om zijn positie te bepalen. Het “tracking”-deel komt van het vermogen om die locatie-informatie door te sturen naar een andere locatie (zoals je smartphone of computer), of om de informatie op te slaan voor later gebruik.

Wist je dat er ook GPS-trackers zijn voor waardevolle spullen zoals laptops, portefeuilles of koffers? Deze mini-trackers kunnen onopvallend worden geplaatst en kunnen je helpen om verloren of gestolen voorwerpen terug te vinden.

Kan een mobiele telefoon een GPS-tracker detecteren?

Over het algemeen kan een standaard mobiele telefoon geen GPS-tracker detecteren. Er zijn echter wel een aantal telefoons die speciaal zijn gemaakt om dit te doen. Deze zijn echter niet echt heel eenvoudig te koop voor de normale consument. GPS-signalen zijn passief en worden alleen ontvangen door de tracker. Tenzij de tracker zelf een signaal uitzendt dat kan worden opgevangen (zoals een mobiel netwerksignaal), is er niets om te detecteren.

Er bestaan echter gespecialiseerde apps en apparaten die ontworpen zijn om GPS-trackers te vinden. Deze werken door het zoeken naar radiogolven of mobiele netwerksignalen die door de tracker worden uitgezonden. Deze detectietools worden meestal gebruikt door beveiligingsbedrijven en professionals.

Spotter GPS hond tracker

Werken GPS-trackers overal?

GPS-trackers werken overal ter wereld, zolang er maar een goed signaal beschikbaar is om connectie te maken met GPS-satellieten. Dit betekent dat ze in de meeste buitenomgevingen goed werken. Binnen gebouwen, ondergronds of onder water kan het signaal echter worden geblokkeerd of niet helemaal goed werken. Het is wel afhankelijk van het type tracker dat je hebt. Een hele goedkope tracker van AliExpress af zal niet echt een goede stabiele wereldwijde dekking hebben. Een degelijke tracker, zoals uit onze Top 10 GPS trackers, hebben dit vaak wel. Of ze bouwen op het netwerk van mensen die ook dezelfde tracker / app hebben, zoals de SmartTag en AirTag.

Kan GPS-tracker werken zonder internet?

Een GPS-tracker kan de locatie bepalen zonder internetverbinding. Het maakt namelijk gebruik van  GPS-satellieten. Echter, om die locatie-informatie te verzenden naar een ander apparaat (zoals je smartphone), heeft de tracker meestal een vorm van verbinding nodig, zoals een mobiel netwerk. Bij veel apparaten, zoals de kinderhorloges met GPS, is dit in de vorm van een simkaart.

Hebben GPS-trackers per se  een SIM-kaart nodig?

Veel soorten GPS-trackers hebben een SIM-kaart nodig omdat ze gebruik maken van mobiele netwerken. Hieraan geven ze informatie, zoals de verzamelde locatiegegevens, door. Als je het heel simpel zou moeten omschrijven, zou je het kunnen vergelijken met een sms-bericht. De SIM-kaart zorgt ervoor dat de tracker kan verbinden met het netwerk, net zoals je telefoon dat doet.

Er zijn echter ook GPS-trackers die andere methoden gebruiken om gegevens te verzenden, zoals satelliet- of Wi-Fi-verbindingen. Deze zie ik steeds vaker ook voor de normale consument, maar ze zijn wel doorgaans duurder dan modellen die gebruik maken van mobiele netwerken.

Simkaart GPS vragen

Kan een GPS-tracker een auto stoppen?

Deze vraag ontving ik van een bezoeker die misschien iets teveel James Bond films heeft gekeken. Er zijn inderdaad GPS-apparaten die, in combinatie met andere technologie, in staat zijn om een auto op afstand te stoppen. GPS-trackers zelf kunnen een auto niet stoppen. Ze zijn puur gemaakt om locatie-informatie te verzamelen en door te sturen. Ze kunnen dus geen fysieke actie ondernemen.

Er zijn echter bepaalde beveiligingssystemen die gecombineerd kunnen worden met een GPS-tracker, waardoor het mogelijk is om een auto op afstand te laten stoppen. Dit is een geavanceerde functie, die ik zelf nog nooit in consumententrackers heb gezien. En ik hoop dit overigens ook nooit tegen te komen in de normale winkel?

Kunnen dieven een GPS-tracker uitschakelen?

Ja, als een dief de GPS-tracker vindt, kunnen ze deze vaak eenvoudig uitschakelen of verwijderen. Daarom worden GPS-trackers vaak op discrete plaatsen geïnstalleerd en kunnen ze zelfs worden ingebouwd in alledaagse voorwerpen om ze moeilijker te detecteren. Denk bijvoorbeeld in de garage van een camper of in een keukenkasje van een caravan. Sommige mensen bouwen ook simpele AirTags of SmartTags in hun fiets of scooter in.

Goed om te weten: Er zijn ook GPS jammers. Dit zijn (vaak niet helemaal legale) apparaten die het signaal van GPS verstoren.

Hoe ver kan een tracker een auto volgen?

In theorie is het bereik van een GPS-tracker onbeperkt – zolang de tracker signalen van GPS-satellieten kan ontvangen en een verbinding heeft met een netwerk om gegevens te verzenden, kan het zijn locatie overal ter wereld volgen.

Of je een goed signaal hebt, is echter afhankelijk van vele factoren, zoals de sterkte van het mobiele signaal in het gebied, de batterijduur van de tracker en de frequentie waarmee het locatie-updates verzendt.

Banner Beste GPS tracker 2023 bij bol.com

Plaats een reactie