Bluetooth tags: alles wat je moet weten en meer!

Samsung-SmartTag-Bluetooth-tag

Weet je niet welke GPS tracker je moet kopen? Maak de gratis GPS tracker Keuzehulp. Beantwoord 6 vragen en krijg direct, gratis, een persoonlijke aanbeveling!


Ben je ook altijd je sleutels, portemonnee, koffer of andere waardevolle bezittingen kwijt? Dan is een goedkope bluetooth tag zeker het overwegen waard. Deze tags zijn erg populair en staan steevast in de top 10 van bestverkochte elektronica bij grote webwinkels. In dit artikel bekijk ik alles wat je moet weten over deze kleine, zeer nuttige, tags. Je leest wat het is, hoe het werkt en waar je het goed voor kan gebruiken.

Wat is een bluetooth tag?

Een Bluetooth-tag is een klein apparaat dat je aan objecten zoals sleutels, portemonnees, tassen, en zelfs huisdieren kunt vastmaken om ze te kunnen volgen met je smartphone. Hoewel we voor huisdieren vaak een echte GPS tracker adviseren. Een bluetooth tag werkt namelijk maar op korte afstand (+/- 100 meter). Ze werken door gebruik te maken van Bluetooth-technologie om een verbinding te maken met je smartphone.

Bluetooth tag

Wanneer de tag is gekoppeld aan je smartphone, zendt het voortdurend een signaal uit dat kan worden opgepikt door je telefoon. Met behulp van een bijbehorende app kun je de locatie van de tag en dus van het item waar het aan vast zit, volgen. Als je bijvoorbeeld je sleutels kwijtraakt, kun je via de app de tag die aan je sleutels is bevestigd ‘oproepen’. Bekende merken en modellen zijn:

Hoe werkt het precies? Het technische verhaal

Om te begrijpen hoe Bluetooth-tags werken, is het nuttig om een beetje te weten over Bluetooth-technologie zelf. Een korte uitleg over hoe dit precies werkt.

Bluetooth is een draadloze communicatietechnologie die apparaten in de buurt met elkaar laat ‘praten’. Denk aan hoe je telefoon ‘praat’ met je draadloze koptelefoon, of hoe je smartwatch ‘praat’ met je fitnessapp. Bluetooth-tags, zoals de AirTag en SmartTag, gebruiken deze technologie om een verbinding te maken met je telefoon.

Een belangrijk ding om te onthouden is het communicatiebereik van Bluetooth. Dit is de maximale afstand waarop apparaten nog met elkaar kunnen ‘praten’. Voor de meeste Bluetooth-apparaten, waaronder tags, is dit meestal rond de 100 meter. Maar dit kan veranderen afhankelijk van de omgeving en eventuele obstakels.

Wat betreft energieverbruik en batterijduur, dat is één van de grote voordelen van Bluetooth-technologie: het is behoorlijk energiezuinig! Daardoor gaan de batterijen van je Bluetooth-tags maanden, zo niet een jaar of langer mee voordat je ze moet vervangen.

Bluetooth tag voorbeeld

De SOS / verloren modus van een tag

In situaties waarin de tag zich buiten het directe bereik van je telefoon bevindt, kan het gebruik maken van een netwerk van andere verbonden apparaten om zijn locatie te bepalen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Apple AirTag die communiceert met het Find My-netwerk van Apple en de Samsung SmartTag die communiceert met het SmartThings Find-netwerk van Samsung. In deze ‘verloren modus’ kan de tag zijn locatie delen met het netwerk via andere apparaten, waardoor je de locatie van je verloren item kunt blijven volgen, zelfs over grote afstanden.

Goed om te weten: Het is belangrijk op te merken dat deze functie afhankelijk is van de dichtheid van het netwerk – het werkt beter in drukke steden waar er veel verbonden apparaten zijn, dan in afgelegen gebieden waar er minder apparaten kunnen zijn. Maar zelfs in minder bevolkte gebieden kan deze functie nog steeds helpen bij het vinden van verloren items.

Een voorbeeld van hoe een bluetooth tag je echt kan helpen

Henk is net samen met zijn vrouw in een taxi gestapt op weg naar het vliegveld na een bezoek aan hun dochter en schoonzoon in Spanje. Plotseling realiseert hij zich dat hij zijn portemonnee in het hotel heeft laten liggen. Paniek overvalt hem als hij denkt aan de vlucht die ze nu dreigen te missen en de moeite die het zal kosten om zijn verloren portemonnee terug te krijgen.

Maar dan herinnert Henk zich dat hij een Bluetooth-tag in zijn portemonnee heeft. Hij haalt snel zijn telefoon tevoorschijn en opent de bijbehorende app. Op de kaart op zijn telefoon ziet hij het icoontje van zijn portemonnee: het ligt nog in het hotel.

Bluetooth tag portemonnee verloren

Henk legt de situatie uit aan de taxichauffeur, die gelukkig bereid is om te helpen. De taxichauffeur rijdt terug naar het hotel en Henk geeft hem instructies via de telefoon op basis van de informatie van de Bluetooth-tag. Dankzij de Bluetooth-tag en de behulpzame taxichauffeur vindt de taxichauffeur Henks portemonnee bij de receptie van het hotel. Hij pakt de portemonnee en rijdt snel terug naar het vliegveld.

Als Henk de portemonnee terugkrijgt, is hij opgelucht en dankbaar. Dankzij zijn Bluetooth-tag, de hulp van de taxichauffeur en een beetje geluk, halen ze de vlucht net op tijd.

Het installeren en koppelen van de tag

Het begint allemaal met het installeren en koppelen van de tag aan je apparaat, meestal je smartphone. Dit proces is over het algemeen vrij eenvoudig. Voor een Apple AirTag, bijvoorbeeld, open je gewoon je ‘Vind mijn’ app op je iPhone en volg je de instructies op het scherm. Voor een Samsung SmartTag doe je hetzelfde, maar dan via de SmartThings-app op je Samsung-telefoon.

Zodra je tag is gekoppeld, kun je hem aan vrijwel elk object vastmaken dat je wilt volgen. Als je dat object kwijtraakt, kun je gewoon je telefoon pakken, de bijbehorende app openen en je tag zal je de weg wijzen. In de app zie je dan op de kaart precies waar de tag zich bevindt.

Waar kan je een bluetooth tag voor gebruiken?

Een aantal voorbeelden van waar je een bluetooth tag aan vast kan maken:

  • Sleutels: Dit is misschien wel de meest gebruikelijke toepassing, omdat sleutels gemakkelijk verloren kunnen gaan.
  • Portemonnee: Een Bluetooth-tag in je portemonnee kan helpen om deze snel terug te vinden als hij is verloren of gestolen.
  • Bagage: Een tag kan handig zijn om je koffer te lokaliseren op een drukke luchthaven, of om deze op te sporen als hij verloren gaat tijdens het reizen.
  • Rugzakken en tassen: Voor studenten of reizigers kan een tag in een rugzak of tas helpen om hun spullen te beveiligen.
  • Fietsen: Een tag kan aan een fiets worden bevestigd als een extra beveiligingslaag tegen diefstal.
  • Huisdieren: Door een tag aan de halsband van je huisdier te bevestigen, kun je het volgen als het wegloopt of vermist raakt.
  • Elektronica: Plaats een tag op apparaten zoals laptops, tablets, camera’s of drones om ze bij verlies of diefstal op te sporen.
  • Auto: Plaats een tag in je auto om deze te vinden in een grote parkeerplaats of om deze te volgen bij diefstal.
  • Buitenapparatuur: Als je vaak gaat wandelen, kamperen of vissen, kun je tags aan je apparatuur bevestigen om ze te volgen.
  • Kinderspeelgoed: Bevestig een tag aan het favoriete speelgoed van je kind om te voorkomen dat het verloren gaat.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Ten slotte wil ik enkele veelgestelde vragen beantwoorden die je misschien hebt:

Werken deze tags ook zonder internet?

Ja, Bluetooth-tags kunnen nog steeds werken zonder een internetverbinding, maar hun functionaliteit kan beperkt zijn. Het vinden van een tag in de buurt moet nog steeds werken, maar functies zoals de ‘verloren modus’ hebben een internetverbinding nodig.

Wat gebeurt er als de batterij leeg is?

Zowel de AirTag als de SmartTag hebben vervangbare batterijen. Wanneer de batterij bijna leeg is, krijg je een melding op je telefoon en kun je de batterij zelf vervangen.

Kunnen Bluetooth-tags gestolen items helpen terugvinden?

Ja, maar met een kanttekening. Hoewel Bluetooth-tags je kunnen helpen de locatie van een item te bepalen, kunnen ze je niet beschermen tegen diefstal of garanderen dat je een gestolen item terugkrijgt.

Banner Beste GPS tracker 2023 bij bol.com

Plaats een reactie