Alarmfunctie van een GPS-tracker: is het nodig?

GPS tracker alarm sos

Weet je niet welke GPS tracker je moet kopen? Maak de gratis GPS tracker Keuzehulp. Beantwoord 6 vragen en krijg direct, gratis, een persoonlijke aanbeveling!


Sommige GPS-trackers zijn voorzien van een alarmfunctie. Dit kan twee dingen betekenen: als de drager van de tracker het alarmknopje indrukt, wordt er een melding verzonden. Een andere keer gaat het om een melding als de GPS-tracker buiten een bepaalde zone is. Deze functie is niet in veel trackers ingebouwd, maar in sommige situaties kan het wel een groot verschil maken. In dit artikel bekijken we of het nodig is om een GPS-tracker met een alarm te kopen of dat het niet nodig is.

Twee soorten alarmfuncties van GPS-trackers

Je kan meerdere toepassingen bedenken waarbij het handig is om een alarmfunctie te hebben. Allereerst is het goed om te kijken naar de twee soorten alarmfuncties die GPS trackers kunnen hebben:

  • Alarm / SOS knop: Deze vorm is het meest bekend. Er zit een alarmknopje op de GPS-tracker. Als deze wordt ingedrukt, wordt er direct een melding verzonden naar een gekoppelde of vooraf ingestelde smartphone.
  • GPS buiten ingestelde zone: Heb je de GPS-tracker aan een voorwerp of huisdier bevestigd? Dan kun je bij een selecte groep trackers ook een melding krijgen als het voorwerp of huisdier buiten een bepaalde zone is. Dit kan bijvoorbeeld een thuiszone of ander ingestelde zone zijn.

Toepassingen waarbij het wel nodig is

Een tracker met speciale alarmfunctie is vrij zeldzaam. De meeste GPS-trackers hebben deze functie niet standaard ingebouwd.

  • Melding als de fiets verplaatst wordt
  • Een melding als de boot buiten een bepaalde zone is
  • Tijdens het uitgaan als je iets niet vertrouwd en een SOS wilt sturen naar een vooraf ingesteld nummer
  • De hond of kat die van huis is weggelopen

Een aantal voorbeelden in de winkel

In de onderstaande lijst zie je enkele GPS-trackers en tags die wel een realtime alarmfunctie hebben. Het gaat hier vaak om alarmen in de tweede categorie van het eerste kopje uit dit artikel. Seniorenalarmen zijn een hele andere categorie, die niet altijd onder de noemer GPS-tracker vallen. Hier lees je onder andere in de senioren-categorie op deze website meer over. Hieronder staan voorbeelden van trackers met actieve realtime meldingen in bepaalde situaties:

Banner Beste GPS tracker 2023 bij bol.com

Plaats een reactie