Moet een GPS tracker waterbestendig zijn & ip certificering tracker

GPS tracker waterbestendig

Weet je niet welke GPS tracker je moet kopen? Maak de gratis GPS tracker Keuzehulp. Beantwoord 6 vragen en krijg direct, gratis, een persoonlijke aanbeveling!


Regelmatig krijgen wij vragen over de IP-certificering en waterdichtheid van een GPS tracker. Logisch, want hier bestaat eenmaal veel onduidelijkheid over. Je ziet in de specificaties van de betere GPS trackers vaak wel een IP code staan. Dit is een belangrijke code als het gaat om waterdichtheid. Een GPS-tracker of GPS-tag hoeft overigens niet altijd volledig waterdicht te zijn. Er zijn voorbeelden te bedenken waarbij dit niet nodig is. In dit artikel bekijken we de IP-codes en lees je alles over de waterbestendigheid van de GPS tracker.

GPS trackers en water

Een GPS tracker is meestal door de fabrikant voorzien van een IP code. Daarnaast geeft de winkel of webshop aan of het apparaat waterbestendig is. Dit wordt in Nederland en België (en natuurlijk meer landen) gedaan via een IP-certificering. Hieronder lees je meer over deze twee termen

Waterbestendig

Een GPS tracker die waterbestendig is, is spatwaterdicht. Je kan de tracker dan prima gebruiken in situaties waarbij regen en opspattend water voorkomt. Bijvoorbeeld als je een GPS tracker voor de hond koopt, dan kan de hond in de regen rennen. Een waterbestendige GPS tag kan je ook gebruiken voor onder het zadel van de fiets. De tag of tracker kan dan niet tegen onderdompelen. Wordt de fiets gestolen en in het water gegooid? Dan zendt de GPS-tracker geen signaal meer uit.

IP-certificering

Dit begrip vinden veel mensen nog lastig. Logisch ook, want deze IP-code wordt in het dagelijks leven niet veel gebruikt. In de wereld van GPS-trackers en GPS-tags kom je eigenlijk alleen maar IP66 en IP67 tegen. Voor militaire en bedrijfsdoeleinden kom je nog wel eens andere codes tegen, maar voor consumenten is dit vaak -voor de meeste toepassingen- overbodig.

IP67

De betere trackers die wij hebben getest en beschreven hebben de IP67 certificering. Deze zijn naast waterbestendig ook voor korte periode waterdicht. Je kan deze dus wel eventjes onder water houden (niet te diep!). Handig als je een tracker om nek van een hond hebt en deze wilt douchen, of als je een senioren GPS tracker hebt in de vorm van een horloge. De persoon kan er dan prima mee douchen, afwassen en de handen wassen.

IP66

De tracker kan niet tegen onderdompeling, maar blijft wel zijn werk doen als het regent of miezert. Voor sommige doeleinden is dit helemaal prima, zoals een GPS-tag in een koffer. In veel andere toepassingen, zoals bij mensen, voertuigen of huisdieren, heb je liever een tracker die nog iets beter bestendig is tegen diverse natte weertypen. Toch kan een IP66 tracker ook voldoen voor sommige doeleinden. Bedenk goed of het voorwerp of de persoon veel met onderdompeling in water te maken krijgt.

Banner Beste GPS tracker 2023 bij bol.com

Plaats een reactie